Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، روزی، روزگاری ایران ببر داشت؛ ببر مازندران! در منطقه میانکاله، ببر‌ها برای خودشان جولان می‌دادند و موجودی دو پا و راست‌قامت به نام انسان برای تفریح آن‌ها را شکار نمی‌کرد! طبیعت وحش ایران بی‌نظیر بود و همه چیز سرجای خودش بود، ببر‌ها غذای کافی داشتند، صبح اول وقت راه می‌افتادند و دوری می‌زدند و بز و کل و قوچی شکار می‌کردند و بقیه روز را برای خودشان می‌چرخیدند و ثابت می‌کردند طبیعت در مسیر درست خودش قرار دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تا این‌که از حدود ۱۵۰ سال قبل، بشر تفنگی برداشت و مقابل ببر مازندران قد علم کرد و برای به رخ کشیدن قوی بودن خود، شکار ببر را شروع کرد؛ ببری که در نوع خود بی‌نظیر بود. دکتر هومن ملوک‌پور، دامپزشکی که عاشق حیات وحش است و تاریخ می‌داند و دلش برای طبیعت ایران و حیوانات آن می‌سوزد و هر کاری از دستش برمی‌آید برای نجات آن انجام می‌دهد، می‌گوید: ظل‌السلطان یکی از شاهزاده‌های قاجار یک روز ۱۲۰ ببر شکار کرد! در چنین اوضاعی توقع دارید نسل ببر ایرانی منقرض نشود؟! حتی تصورش هم دردناک است، مغز یک آدم چقدر می‌تواند تعطیل و قلبش به چه میزان می‌تواند بی‌عاطفه باشد که در یک روز ۱۲۰ ببر شکار کند آن‌هم فقط برای تفریح!

نه به باغ‌وحش
امروز که به‌نام روز جهانی «ببر» نام‌گذاری شده با هومن ملوک‌پور هم صحبت شدم تا درباره اهمیت ببر در حیات وحش و طبیعت بپرسم. ملوک‌پور را به چند دلیل انتخاب کردم اول به دلیل سوادش و این که بی‌ربط صحبت نمی‌کند، دوم این که درباره ببر‌ها و گربه‌سانان بزرگ اطلاعات خوبی دارد و یکی از دامپزشکان معالج ببر‌های سیبری بود که به ایران آورده شدند و یکی از آن‌ها به بیماری مشمشه جانش را از دست داد و ببر ماده الان در باغ‌وحشی در قزوین نگهداری می‌شود.

دلیل سوم برای گفتگو با ملوک‌پور این است که او مخالف نگهداری حیوانات در باغ وحش است و می‌گوید، حیوانات وحشی باید در طبیعت زندگی کنند و بهترین مکان برای آن‌ها پارک‌های وحش است نه باغ‌وحش. او می‌گوید: در دنیا چند سالی است که دیگر باغ وحش ساخته نمی‌شود و کشور‌هایی مانند آلمان و چین که بزرگ‌ترین باغ وحش‌ها را دارند مدت‌هاست به این نتیجه رسیده‌اند که دیگر باغ‌وحش جدیدی دایر نکنند و حیوانات را به پارک‌های وحش منتقل کنند. اگر انسان‌ها دوست دارند حیوانات را تماشا کنند به پارک‌ها بروند و برای محافظت از خود از خودرو‌هایی استفاده کنند که حفاظ دارد و حیوانات نمی‌تواند به ان‌ها آسیبی بزنند. این روش بهتر از این است که حیوانات را در قفس بیندازند تا انسان‌ها به تماشای آن‌ها بیایند!

انسان‌ها شمال را نابود کرده اند
ملوک‌پور درباره اهمیت گربه‌سانانی مانند پلنگ، ببر و یوزپلنگ در طبیعت و حیات وحش کشور‌ها می‌گوید: وقتی در منطقه‌ای و در کشوری این گربه‌سانان به زیست خود ادامه می‌دهند یعنی چرخه طبیعت درست کار می‌کند و تهدیدی برای حیوانات وجود ندارد و این یعنی محیط زیست آن منطقه حفظ شده و باید به زیستن در این جغرافیا امیدوار بود.

اما زمانی که مثلا ببر مازندران منقرض می‌شود یعنی تهدید‌های محیط‌زیستی آنقدر جدی است که یک گونه نایاب جانوری در ایران از بین رفته است.

شکار بی‌رویه و رشد جمعیت، دلایل اصلی این انقراض است. خطه مازندران و شمال کشور به‌شدت با رشد جمعیت روبه روست، جنگل‌ها در حال از بین رفتن هستند و به جای آن‌ها جاده، خانه و کارخانه ساخته می‌شود در این شرایط دیگر جایی برای حیوانات وحشی باقی‌نمی‌ماند. حیوانات یا شکار شده یا کشته شده‌اند و یا از منطقه رفته‌اند که این‌گونه مهاجرت‌ها هم باعث مرگ و میر آن‌ها می‌شود، چون زیستگاه حیوانات وحشی اهمیت ویژه‌ای برای بقای آن‌ها دارد.

از ملوک‌پور می‌پرسم امکان دارد، ببر مازندران دوباره احیا شود، گاهی می‌بینیم که مثلا بعد از ده‌ها سال یک حیوانی که پیش‌بینی می‌شد، منقرض شده، دیده می‌شود؟

این دامپزشک می‌گوید: خیر! امکان ندارد این اتفاق بیفتد بیشتر از صد سال است که ببر مازندران منقرض شده، چون شرایط زیست او کاملا از بین رفته است.

ایده فانتزی!
ملوک‌پور درباره ببرماده سیبری که در ایران است می‌گوید: یک فکر فانتزی چند سال قبل باعث شد تا دو پلنگ ایرانی با دو ببر سیبری تاخت زده شوند، پلنگ‌های ایرانی به روسیه برده شدند به مناسبت بازی‌های جام جهانی و دو ببر سیبری به ایران آورده شدند تا در منطقه میانکاله رها شده و زاد و ولد کنند. اما نهایتا از باغ‌وحش ارم سر در آوردند، به آن‌ها گوشت الاغ خورانده شد، الاغ‌ها مبتلا به مشمشه بودند و ببر‌ها را آلوده کردند، ما توانستیم یکی از این ببر‌ها را نجات دهیم و، اما یکی از آن‌ها تلف شد.

تبدیل میانکاله به منطقه‌ای محافظت شده که مثلا دور چند هکتار زمین را حفاظ بکشند و ببر‌ها را در آن جا رها کنند یک فکر فانتزی و غیر عملیاتی بود که از بنیان اشتباه بود. هر چند زاد و ولد دو ببر حتی اگر امکان‌پذیر می‌شد باز‌هم اشتباه بود و عوارضی جدی داشت که مهم‌ترین آن‌ها انتقال بیماری‌های ژنتیک است.

این دامپزشک درباره برخی افرادی که از حیوانات وحشی مانند ببر، پلنگ یا حتی مار به عنوان حیوان خانگی استفاده می‌کنند، می‌گوید: یکی از اشتباه‌ترین کار‌های ممکن است. حیوان وحشی باید در طبیعت و در زیستگاه خود زندگی کند، حیواناتی مانند ببر و پلنگ هرگز به حیوان اهلی تبدیل نمی‌شوند و افرادی که به واسطه پولی که دارند حیوانی مانند ببر را به خانه می‌آورند بزرگ‌ترین ظلم را در حق آن‌ها می‌کنند. سگ و گربه‌هایی که در خانه از آن‌ها نگهداری می‌شود، حیواناتی هستند که نژاد آن‌ها سال‌هاست به دست انسان اهلی شده و اصلا برای نگهداری در خانه تربیت شده‌اند و اگر مثلا گربه خانگی را در طبیعت رها کنی، نمی‌تواند دوام بیاورد و از بین می‌رود.

تفاوت ببر با پلنگ
پوست ببر راه راه است. پلنگ روی پوستش نقاط سیاهی دارد که توی آن‌ها خالی است، در یوزپلنگ این نقاط سیاه توپُرند. این را هم بگویم که نشانه‌های روی پوست پلنگ، یوزپلنگ و ببر مثل اثر انگشت انسان منحصر به فرد است و در جهان دو پلنگ یا دو ببر را پیدا نمی‌کنی که نشانه روی پوست آن‌ها به‌هم شبیه باشد. ببر از پلنگ قوی‌تر و بزرگ‌تر است. اما پلنگ به افسانه‌ها راه یافته به این دلیل که به قله کوه می‌رود و افسانه مه‌پلنگ در اساطیر ایرانی هم دیده می‌شوند. او بالا می‌پرد تا ماه را بگیرد، اما جانش را در این راه از دست می‌دهد.

منبع: جام جم

انتهای پیام/

گفت‌وگو با دامپزشک و دوستدار محیط‌زیست در روز جهانی «ببر»

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: حیات وحش خواندنی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۵۷۹۸۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

با عوارض ناشی از گازگرفتگی حیوانات چه باید کرد؟

 

به گزارش تابناک، بعضی از گازگرفتگی‌ها، خصوصاً از سوی گربه‌ها، می‌توانند به‌واسطه باکتری‌های دهان حیوان منجر به عفونت شوند. بیماری خراش گربه یا چنگ گربه یک عفونت باکتریایی است که ناشی از خراشیدگی توسط گربه می‌باشد، حتی اگر ناحیه خراشیده شده عفونی به نظر نرسد.
بعضی از حیوانات مثل خفاش، راکون و روباه می‌توانند هاری را انتقال دهند.

افرادی که واکسن کزازشان به‌روز نشده نیاز به پروفیلاکسی کزاز بعد از گازگرفتگی دارند تا از عفونت کزاز یا تتانوس پیشگیری شود.

اگر پزشک مشکوک شود حیوانی که گاز گرفته ممکن است هاری را منتشر کند، نیاز به یک سری کامل واکسیناسیون هاری و آنتی‌بیوتیک وجود دارد.

عوارض ناشی از گازگرفتگی حیوانات
. آسیب بافت

. پریشانی روانی

. عفونت

تحقیقات نشان می‌دهند تقریباً یک‌دوم افراد بعد از گاز گرفته‌شدن توسط سگ به‌خاطر ترس جان خود را از دست می‌دهند.

علت عفونت بعد از گاز گرفته‌شدن چیست؟
عفونت ناشی از گازگرفتگی حیوان ناشی از باکتری‌هاست. این باکتری‌ها در دهان یا بزاق حیوان وجود دارند و بعد از اینکه روی پوست قرار می‌گیرند وارد زخم می‌شوند. این باکتری‌ها در محیط هم می‌توانند وجود داشته باشند.

گازگرفتگی حیوان اغلب چند میکروبی است، یعنی انواع متعددی از باکتری‌ها در عفونت دخیل‌اند.

کزاز یک بیماری باکتریایی است که بر سیستم عصبی اثر می‌گذارد و یک عارضه خطرناک است. زخم‌های سوراخ‌دار در اثر گازگرفتگی بیشترین احتمال کزاز را دارند.

کزاز
کزاز یک عفونت جدی است که در اثر زخم‌های عمیقی که باکتری کزاز را وارد بدن می‌کنند به وجود می‌آید. این بیماری بر سیستم عصبی اثر می‌گذارد و موارد شدید آن منجر به فلجی و مرگ می‌شوند.

علائم بیماری عفونی کزاز:

. مشکل در بلع

. سفت‌شدن عضلات فک

. سفت‌شدن عضلات گردن

. سفت‌شدن عضلات شکم

. اسپاسم‌های دردناک بدنی

واکسیناسیون کزاز باعث شده که عفونت کزاز در خیلی از کشورها شایع نباشد. کودکان باید تا رسیدن به ۶ سالگی هر سال واکسن کزاز بگیرند. نوجوانان و بزرگسالان نیز باید هر ۱۰ سال در برابر کزاز واکسینه شوند. برای عفونت کزاز هیچ درمانی وجود ندارد.


افرادی که توسط سگ مبتلا به هاری گاز گرفته یا خراشیده می‌شوند ممکن است از طریق بزاق حیوان به این بیماری نورولوژیکی دچار شوند. چیزی که هاری را خطرناک می‌کند این است که باعث التهاب پیش‌رونده مغز شده و در صورت عدم درمان فوری کُشنده خواهد بود.

علائم هاری می‌توانند چند روز یا حتی چند ماه بعد از گازگرفتگی ظاهر شوند. اما وقتی ظاهر شوند معمولاً دیگر برای درمان دیر است. علائم هاری می‌توانند با سردرد، تب و ضعف شروع شده و تدریجاً شدت گرفته و منجر به بی‌خوابی تشنج، تهوع، فلج نسبی و توهم شوند.

وقتی علائم هاری ظاهر می‌شوند این بیماری می‌تواند باعث مرگ شود. به همین دلیل پزشکان می‌گویند اگر توسط یک حیوان واکسینه نشده گاز گرفته شدید (وحشی یا خانگی) هرچند این حیوان هیچ علامتی از بیماری ندارد، باید درمان هاری را شروع کنید. اگر حیوان خانگی شما را گاز بگیرد، پزشک باید ابتدا پرونده واکسیناسیون حیوان را بررسی کند و شاید لازم باشد این حیوان برای مدتی تحت‌نظر گرفته شود.

پاستورلا
به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) این نوع باکتری در دهان بیش از نیمی از سگ‌ها وجود دارد. وقتی پاستورلا به بدن فرد قربانی وارد می‌شود می‌توانند عفونت خطرناکی به نام سلولیت (عفونت عمیق باکتریایی پوستی) ایجاد کند. سلولیت می‌تواند موجب تورم غدد و مفاصل شده و حرکت را برای فرد سخت کند.

علائم پاستورلا معمولاً ۲۴ ساعت بعد از گازگرفتگی ظاهر می‌شود. این علائم شامل تورم، قرمزی و ترشح از زخم می‌شوند. سلولیت به‌سرعت منتشر می‌شود و در صورت عدم درمان فوری علائم بدتر شده و فرد به‌سرعت دچار عفونت خون، پنومونی، مننژیت و دیگر عوارض جدی خواهد شد.

عفونت‌های استاف و استرپتوکوک
عفونت‌های استاف مانند MRSA در افرادی که دچار گازگرفتگی سگ می‌شوند شایع است. وقتی یک عفونت باکتریایی وارد خون و ریه‌ها می‌شود، بسیار خطرناک است. عفونت‌های استاف و استرپتوکوک نسبت به انواعی از آنتی‌بیوتیک‌ها مقاوم‌اند.

علائم عفونت استاف و استرپتوکوک طیف گسترده‌ای دارند و بسته به محل گاز گرفته شده می‌توانند شامل تب، سلولیت و جوش‌های بزرگ شوند. این عفونت‌ها می‌توانند کشنده باشند.

کاپنوسیتوفاژ
گازگرفتگی سگ می‌تواند باعث عفونت کاپنوسیتوفاژ شود که باکتری‌های آن از طریق دهان سگ به قربانی منتقل می‌شوند. هر چند این عفونت نادر است اما می‌تواند به‌سرعت منتشر شده و منجر به آسیب ارگان‌ها و مننژیت شود. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند معمولاً در معرض خطر این عفونت هستند. اگر خون فرد دچار عفونت شود بسیار خطرناک و کشنده است. عفونت شدید حتی می‌تواند باعث شود چاره‌ای جز قطع عضو وجود نداشته باشد.

علائم عفونت کاپنوسیتوفاژ شامل تب، تاول در اطراف زخم، قرمزی، درد مفصل، تورم، سردرد و استفراغ و علائمی مشابه علائم آنفلوانزا می‌شود.

درمان گازگرفتگی توسط سگ و پیشگیری از عفونت
به گزارش وب گاه تبیان، اگر دچار گازگرفتگی توسط حیوان شدید باید هر چه سریع‌تر زخم را تمیز کنید. اگر زخم گزیدگی یا خراش خونریزی دارد، با یک باند یا حوله تمیز به آن ناحیه فشار وارد کنید تا خونریزی متوقف شود. در صورت وجود، از دستکش‌های لاتکس یا لاستیکی تمیز برای محافظت از خود و جلوگیری از عفونی شدن زخم استفاده کنید. اگر زخم به شدت خونریزی نمی‌کند، آن را با آب و صابون به‌خوبی بشویید و چند دقیقه زیر آب جاری نگه دارید، سپس زخم را خشک کنید، پماد آنتی‌بیوتیک بزنید و روی آن را با گاز استریل یا پارچه تمیز بپوشانید و حواستان به علائم عفونت مثل قرمزی، تورم، بدتر شدن درد، چرک و ترشح از زخم یا ازدست‌دادن حس در ناحیه آسیب باشد.

با عوارض ناشی از گازگرفتگی حیوانات چه باید کرد؟

هر چه سریع‌تر به مرکز درمانی مراجعه کنید تا درمان مناسب فوراً شروع شود. حتی یک گازگرفتگی ظاهراً جزئی هم باید جدی گرفته شود چون می‌تواند منجر به عوارض جدی شود. گاهی علائم عفونت فوراً ظاهر نمی‌شوند؛ اما بعداً خود را نشان می‌دهند.

پزشک ممکن است آنتی‌بیوتیک تجویز کند یا دستور واکسیناسیون به‌منظور درمان یک سری از عفونت‌ها را بدهد. مثلاً کسی که توسط سگ گاز گرفته شده و وضعیت واکسیناسیونش به‌روز نیست احتمالاً به واکسن نیاز دارد تا ریسک بیماری کمتر شود.

در نهایت این که به فرزندانتان بیاموزید که از حیوانات وحشی دوری کنند و هیچ حیوانی، حتی حیوانات خانگی خانوادگی را مورد آزار و اذیت قرار ندهند و تحریک نکنند. حیوانات هنگام غذا خوردن یا خواب اصلا قابل پیش‌بینی نیستند و ممکن است بسیار خطرناک باشند.

دیگر خبرها

  • موزه قجری در کاخ مخصوص
  • با عوارض ناشی از گازگرفتگی حیوانات چه باید کرد؟
  • آخرین وضعیت «ارس» تنها پلنگ ایرانی باغ‌وحش مشهد
  • درمان «ارس» تنها پلنگ باغ وحش شهرستان مشهد پیگیری می‌شود
  • شاهکار کین؛ شاهزاده هری در آستانه شکستن رکورد بمب‌افکن در بایرن مونیخ
  • شکار یک پلنگ ایرانی توسط یک تبعه پاکستان (+عکس)
  • قطع درختان و تخریب طبیعت در الیمالات دغدغه مازندرانی‌ها شد + فیلم
  • بازگشت ۳۷۰ هکتار از اراضی جنگلی مازندران به طبیعت
  • گوزن سفید
  • ممنوعیت چیدن ریواس در منطقه حفاظت شده پلنگ دره قم